Är den här sidan bra?
 

Logga inRaggare

Musiken

Musiken som gick varm och som även idag går varm i bilhögtalarna

 

Pionjärer inom rock 'n' roll:

Chuck Berry
Eddie Cochran
Bo Diddley
Fats Domino
Duane Eddy
The Everly Brothers
Bill Haley
Buddy Holly
Johnny and the Hurricanes
Jerry Lee Lewis
Roy Orbinson
Carl Perkins
Elvis Presley
Little Richard
Gene Vincent

 

Pionjärer i Sverige

Little Gerhard
Jerry Williams

 

De viktigaste artisterna är

Billy Haley
Bob Luman
Buddy Holly
Carl Perkins
Charlie Rich
Cliff Gallup
Elvis Presley
Eddie Cochran
The Everly Brothers
Gene Vincent
Jerry Lee Lewis
Johnny Burnette
Johnny Cash
Patsy Cline
Ricky Nelson
Wanda Jackson
The Stray Cats

 

Exempel på typiska Rockabilly-låtar

Be-Bop-A-Lula - Gene Vincent

C'mon Evrybody - Eddi Cochran

Hello Mary Lou - Ricky Nelson

I Walk The Line - Johnny Cash

Let's Have A Party - Wanda Jackson

Lotta Lovin' - Gene Vincent

Matchbox - Carl Perkins

Not Fade Away - Buddy Holly

 

Raggare knuttar och spättor

Raggare, Knuttar och Spättor

Då har vi kommit fram till 50-talet där subkulturen bestod av Raggare, Knuttar och Spättor. Raggarkulturen inspirerades starkt av den amerikanska rock ’n’ roll- och rockabilly-kulturen med stora bilar, brylcreme m.m. Subkulturer som liknar raggarna har funnits i de flesta västeuropeiska länder, men ingenstans har de varit så livskraftiga som i Sverige.

Raggare som även kallas motorburen ungdom, som tillbringar mycket tid med att sakta åka runt i bil i Raggarrunda som är en kortare runda av allmän väg man kan köra bil på. Förekommer överallt men förknippas ofta med småstäder. Brukar gå runt torget och sedan på ett sådant sätt att korvkiosken passeras.

Motorburna ungdomar (nyblivna körkortsinnehavare) samt i numera sällsynta fall övervintrande raggare brukar sitta i sina bilar och prata vid korvkiosken. En gång i halvtimmen kör man runt rundan bara för att ha nåt att göra. Helst med ett par fnittrande fjortisar i baksätet. Är man riktigt tuff kanske man vågar veva ner rutan och skrika ÖÖÖHH! för att skrämma någon äldre dam längs vägen.

Den klassiska raggarrundan i Stockholm hade (har) följande sträckning: Kungsgatan, Sveavägen, Tegnérgatan, Birger Jarlsgatan och tillbaka upp på Kungsgatan. I Göteborg har vi Lillabommen, Kungsportsplatsen, Heden, Avenyn och bakom konserthuset på Götaplatsen där det kallas för Övre där man samlades och samlas även i dag.

Inte sällan kombineras detta intresse med omfattande kunskaper i renovering och reparation av äldre motorfordon, som kan leda över i samlande av veteranbilar. Bilarna (företrädesvis av större amerikansk modell från 50-60-tal, men en och annan hottad? Volvo förekommer) som används av raggare. Kallas ibland jänkare om den är av amerikanskt fabrikat. De aktuella bilarna var Chevrolet, Pontiac, Cadillac, Chrysler och Dodge som fortfarande används.

Knutte, man tillhör svensk motorcykelburen subkultur från 1950-talet och Spätta, svensk motorcykelburen kvinna. De hade snarlikt levnadssätt som Raggarna förutom att de höll sig och håller sig nyktra när de skall köra runt och visa upp sina härliga skapelser som Harley Davidson, Triumph och Husqvarna med kvinns på bönepallen (sätet längst bak).

Dans förekom och det dansades med typ gympadojor för att kunna dansa smartast eftersom dansen var Lindyhop och bugg. Denna subkultur är väl den enda som finns även i dag kvar för Swingpjattarna är utrotade totalt vad jag sett och hört fast Jazz-fantaster finns i dag men då mest för musiken enbart. Nästa nummer kommer 60-talet med Flower Power och Mods, väl mött då.

 

Ordbok

Ordbok

 

Raggare:   

 

Enligt Bonniers svenska ordbok:

(vardagligt) kille eller tjej med bilar (speciellt stora, amerikanska) som huvudintresse.

 

Enligt Bonniers compact lexikon:

från 1950-talet benämning på unga män (oftast i gäng) som kör omkring i stora, amerikanska bilar, på vilka de lägger ned stort intresse.
De var kända för sitt provokativa uppträdande och för att jaga flickor som de tog upp i sina bilar.

 

Enligt Wikipedia den fria encyklopedin

Raggare, av ragga (i bet. "söka sexuell kontakt med någon", ursprungligen åkarslang för att "köra ett lass"), person som tillhör viss motorburen subkultur. Raggare har funnits i Sverige sedan 1950-talet och är vanligast i glesbygd och på mindre orter. Förekomsten minskade under 1980- och 1990-talen, men har ökat väsentligt de senaste åren. Raggare brukar ofta delta i bilcruisingar. Många raggare samlar på saker som hör 1950-talet till och en hel del klär sig i tidsenliga kläder.

 

 

Cruising:  

 

Enligt Susning.nu

Cruising är ett engelskt ord som åsyftar segling, motorcykel- eller bilåkning för nöjet av själva färden och där något mål för färden sällan finns. Jmf. ordet nöjeskryssning där man, ombord en båt, roar sig och där resans rutt inte alltid är så viktig.

En av världens största cruisingar är den som arrangeras i samband med Power Big Meet i Västerås.

 

 

Raggarrunda:  

 

Enligt Susning.nu

Raggarrunda är en kortare runda av allmän väg man kan köra bil på. Förekommer överallt men förknippas ofta med småstäder. Brukar gå runt torget och sedan på ett sådant sätt att korvkiosken passeras. Motorburna ungdomar (nyblivna körkortsinnehavare) samt i numera sällsynta fall övervintrande raggare brukar sitta i sina bilar och prata vid korvkiosken. En gång i halvtimmen kör man runt rundan bara för att ha nåt att göra. Helst med ett par fnittrande fjortisar i baksätet. Är man riktigt tuff kanske man vågar veva ner rutan och skrika ÖÖÖHH! för att skrämma någon äldre dam längs vägen.

 

 

Raggarbil:  

 

Enligt Susning.nu

Raggarbil är ett begrepp som ofta används för att specificera stora amerikanska bilar från 1950- till 1970-talet med kraftiga motorer, ofta V8.Raggarbilar har ofta flames, eller eldflammor, dessa är en del av raggarkulturens ideal.

 

Vett och etikett

Vett och etikett

Raggare har i sanningens namn inte rykte om sig att ha de bästa vanorna i alla lägen. De betraktades av många som till och med ohyfsade!

Om vi närmare granskar dessa rykten måste vi utgå ifrån de regler som gällde i samhället vid den tiden då raggarkulturen föddes. Vi har hämtat några valda stycken ur boken;

Hur man uppträder korrekt - En bok om moderna sällskapsformer, AB Lindqvists Förlag, från 1957:

Man äter inte smörgås eller dricker pilsner på gatan! God ton fodrar att man inomhus klätt sig fullt färdig, inte rusar eller springer bland övriga trafikanter och inte tuggar på gatan!

Tuggandet tarvar sitt särskilda omnämnande. Det finns ju numera kiosker som säljer frukt och karameller, glasstånd under heta sommardagar och korvstånd på natten. Får man då inte inta sådan förtäring på gatan? Nej åtminstone får man inte promenera omkring med en korv eller glasspinne i handen. Det må vara tillåtet för barn eller enklare individer, men en stadgad person, som springer omkring och äter smörgås eller korv eller dricker pilsner på gatan, drar onekligen uppmärksamheten till sig på ett mindre angenämt sätt......

 

Till sist några allmänna ordningsregler - "så gör man inte":

- Spotta aldrig på gatan (utan i näsduken).

- Vänd er inte om.

- Skratta inte högt och fnittra inte.

- "Starrbliga" inte på passerande (detta sista torde mer gälla åskådarna på trottoarerna när vi passerar!)

- Att denna info idag (år 2000) återfinns i boken "Nya dassboken" utgiven av Bonnier Carlsen, under rubriken: "otroligt men sant!" Så här var det för bara 40 år sedan", säger väl lite om hur de trendbrytande raggarnas vanor beaktas idag.......…

 

 

Historia

Historia

Fenomenet "Raggare" får betraktas som en Svensk företeelse även om förgreningar naturligtvis finns i hela norden. Motsvarigheter finns i andra länder men är inte kartlagda.

I slutet av 50-talet och i början av 60-talet stod världsekonomin på topp. Varje år släpptes nya bilmodeller med futuristiska och spektakulära former.

Det var en epok av "snickarglädje" för bildesigners.

Det innebar att redan ett par år gamla bilar kunde köpas för en billig penning vilket medförde att ungdom (främst killar) med egna jobb och egna pengar nu kunde köpa egna bilar, inte bara som fortskaffningsmedel utan även för enbart nöjes skull. De som satsade sina pengar på de flottaste bilarna fick ju naturligtvis bäst status och hade därmed bäst chans att få tjejerna intresserade. De flesta av dessa ungdomar var då precis som idag lugna och skötsamma och vårdade sina bilar väl. Men de satte heller inga rubriker i tidningarna. Det gjorde istället det fåtal som bråkade och slogs.

Den urgamla mänskliga traditionen med kampen om kvinnor och "mark" flyttades därmed även ut från byarnas dansbanor till parkeringsplatser och vägar. Ett nytt rubrikskapande fenomen var fött.

Vid sökning idag på Internet på begreppet "raggare" återfanns över 339 000 träffar…

Bidrag i form av minnen från gamla raggare emottages med tacksamhet.