Är den här sidan bra?
 

Logga inRaggare knuttar och spättor

Raggare knuttar och spättor

Raggare, Knuttar och Spättor

Då har vi kommit fram till 50-talet där subkulturen bestod av Raggare, Knuttar och Spättor. Raggarkulturen inspirerades starkt av den amerikanska rock ’n’ roll- och rockabilly-kulturen med stora bilar, brylcreme m.m. Subkulturer som liknar raggarna har funnits i de flesta västeuropeiska länder, men ingenstans har de varit så livskraftiga som i Sverige.

Raggare som även kallas motorburen ungdom, som tillbringar mycket tid med att sakta åka runt i bil i Raggarrunda som är en kortare runda av allmän väg man kan köra bil på. Förekommer överallt men förknippas ofta med småstäder. Brukar gå runt torget och sedan på ett sådant sätt att korvkiosken passeras.

Motorburna ungdomar (nyblivna körkortsinnehavare) samt i numera sällsynta fall övervintrande raggare brukar sitta i sina bilar och prata vid korvkiosken. En gång i halvtimmen kör man runt rundan bara för att ha nåt att göra. Helst med ett par fnittrande fjortisar i baksätet. Är man riktigt tuff kanske man vågar veva ner rutan och skrika ÖÖÖHH! för att skrämma någon äldre dam längs vägen.

Den klassiska raggarrundan i Stockholm hade (har) följande sträckning: Kungsgatan, Sveavägen, Tegnérgatan, Birger Jarlsgatan och tillbaka upp på Kungsgatan. I Göteborg har vi Lillabommen, Kungsportsplatsen, Heden, Avenyn och bakom konserthuset på Götaplatsen där det kallas för Övre där man samlades och samlas även i dag.

Inte sällan kombineras detta intresse med omfattande kunskaper i renovering och reparation av äldre motorfordon, som kan leda över i samlande av veteranbilar. Bilarna (företrädesvis av större amerikansk modell från 50-60-tal, men en och annan hottad? Volvo förekommer) som används av raggare. Kallas ibland jänkare om den är av amerikanskt fabrikat. De aktuella bilarna var Chevrolet, Pontiac, Cadillac, Chrysler och Dodge som fortfarande används.

Knutte, man tillhör svensk motorcykelburen subkultur från 1950-talet och Spätta, svensk motorcykelburen kvinna. De hade snarlikt levnadssätt som Raggarna förutom att de höll sig och håller sig nyktra när de skall köra runt och visa upp sina härliga skapelser som Harley Davidson, Triumph och Husqvarna med kvinns på bönepallen (sätet längst bak).

Dans förekom och det dansades med typ gympadojor för att kunna dansa smartast eftersom dansen var Lindyhop och bugg. Denna subkultur är väl den enda som finns även i dag kvar för Swingpjattarna är utrotade totalt vad jag sett och hört fast Jazz-fantaster finns i dag men då mest för musiken enbart. Nästa nummer kommer 60-talet med Flower Power och Mods, väl mött då.