Är den här sidan bra?
 

Logga inOrdbok

Ordbok

Ordbok

 

Raggare:   

 

Enligt Bonniers svenska ordbok:

(vardagligt) kille eller tjej med bilar (speciellt stora, amerikanska) som huvudintresse.

 

Enligt Bonniers compact lexikon:

från 1950-talet benämning på unga män (oftast i gäng) som kör omkring i stora, amerikanska bilar, på vilka de lägger ned stort intresse.
De var kända för sitt provokativa uppträdande och för att jaga flickor som de tog upp i sina bilar.

 

Enligt Wikipedia den fria encyklopedin

Raggare, av ragga (i bet. "söka sexuell kontakt med någon", ursprungligen åkarslang för att "köra ett lass"), person som tillhör viss motorburen subkultur. Raggare har funnits i Sverige sedan 1950-talet och är vanligast i glesbygd och på mindre orter. Förekomsten minskade under 1980- och 1990-talen, men har ökat väsentligt de senaste åren. Raggare brukar ofta delta i bilcruisingar. Många raggare samlar på saker som hör 1950-talet till och en hel del klär sig i tidsenliga kläder.

 

 

Cruising:  

 

Enligt Susning.nu

Cruising är ett engelskt ord som åsyftar segling, motorcykel- eller bilåkning för nöjet av själva färden och där något mål för färden sällan finns. Jmf. ordet nöjeskryssning där man, ombord en båt, roar sig och där resans rutt inte alltid är så viktig.

En av världens största cruisingar är den som arrangeras i samband med Power Big Meet i Västerås.

 

 

Raggarrunda:  

 

Enligt Susning.nu

Raggarrunda är en kortare runda av allmän väg man kan köra bil på. Förekommer överallt men förknippas ofta med småstäder. Brukar gå runt torget och sedan på ett sådant sätt att korvkiosken passeras. Motorburna ungdomar (nyblivna körkortsinnehavare) samt i numera sällsynta fall övervintrande raggare brukar sitta i sina bilar och prata vid korvkiosken. En gång i halvtimmen kör man runt rundan bara för att ha nåt att göra. Helst med ett par fnittrande fjortisar i baksätet. Är man riktigt tuff kanske man vågar veva ner rutan och skrika ÖÖÖHH! för att skrämma någon äldre dam längs vägen.

 

 

Raggarbil:  

 

Enligt Susning.nu

Raggarbil är ett begrepp som ofta används för att specificera stora amerikanska bilar från 1950- till 1970-talet med kraftiga motorer, ofta V8.Raggarbilar har ofta flames, eller eldflammor, dessa är en del av raggarkulturens ideal.